Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Operatiekamers (OK)

Gepubliceerd op: 23 januari 2021

De operatieafdeling van het Slingeland Ziekenhuis voldoet aan de hoogste eisen en is voorzien van de meest moderne apparatuur. Dit om de beste zorg en kwaliteit te waarborgen. Medewerkers op het OC zijn heel goed op elkaar ingespeeld om kwalitatief hoogwaardig en efficiënt te kunnen werken. Kwaliteit van zorg samen met de veiligheid voor de patiënten staan altijd voorop.

Het Slingeland Ziekenhuis heeft de beschikking over 7 operatiekamers die geschikt zijn voor alle voorkomende ingrepen. Naast de facilitaire ruimtes en de operatiekamers zijn er binnen de afdeling een ontvangstruimte en een uitslaapkamer.

Op een normale werkdag worden gemiddeld zo'n 50 operaties verricht op de operatiekamers. Een operatieteam bestaat normaal gesproken uit een snijdend specialist, 3 operatieassistenten, de anesthesioloog en een anesthesiemedewerker. Het personeel van de operatieafdeling loopt in speciale blauwe kleding; zij dragen mondmaskers en mutsen.

ODC en POK

Naast het operatiecentrum beschikt het Slingeland ook over een Operatief Dagcentrum en poliklinische operatiekamers. Het Operatief Dagcentrum (ODC) is een speciale afdeling waar kortdurende operaties en pijnbehandelingen snel achter elkaar kunnen plaatsvinden. Ingrepen die poliklinisch gedaan kunnen worden, zogenaamde kleine ingrepen vinden plaats op de POK's.

Zie ook: Poliklinische Operatiekamer (POK) en Operatief Dagcentrum (ODC)

Route van de patiënt

De patiënt die een operatie moet ondergaan wordt in de meeste gevallen eerst opgenomen op een verpleegafdeling en vervolgens voorbereid op de operatie. De pre-medicatie wordt op de verpleegafdeling toegediend. De verpleegkundige zorgt tevens voor aangepaste kleding voor de patiënt. De verpleegkundige van de afdeling vervoert de patiënt vervolgens met bed naar de ontvangstruimte van de operatieafdeling. Van daaruit gaat de patiënt door naar de operatiekamer. Na de operatie gaat de patiënt naar de uitslaapkamer, als deze voldoende is gestabiliseerd mag de patënt terug naar de verpleegafdeling.

Ontvangstruimte

Als de patiënt de operatieafdeling bezoekt wordt deze met bed en al binnengebracht in de ontvangstruimte. U komt ongeveer 30 minuten voor de operatie binnen en wordt ontvangen door een medewerker van de afdeling, die daar uw gegevens controleert en waar de voorbereiding voor uw operatie wordt voortgezet. U krijgt hier bijvoorbeeld (indien nodig) een infuus, medicijnen en ook krijgt u plakkers op uw borst voor het meten van het hartritme. Veiligheid is belangrijk, er wordt dan ook verschillende malen naar uw naam, geboortedatum, soort operatie en aan welke kant u geopereerd wordt gevraagd. Dit lijkt vaak maar door het stellen van deze vragen zijn wij er zeker van dat u de juiste patiënt voor de juiste operatie bent. Dit alles gebeurt via een vaststaand protocol. De anesthesiemedewerker controleert deze gegevens en neemt u vervolgens samen met een operatieassistent mee naar de operatiekamer.

De operatiekamer

De operatiekamer is de kamer waar de eigenlijke operatie plaatsvindt. Deze is uitgerust met alle apparatuur die nodig is voor de ingreep. Op de operatiekamer is de omgevingstemperatuur bewust koud, zo'n 18 tot 20 graden, om de kans op infecties zo laag mogelijk te houden. Tijdens de ingreep wordt u verwarmd met warme dekens.
Op de operatiekamer schuift u vanuit uw bed op een smalle operatietafel. Hier wordt de voorbereiding getroffen voor de anesthesie (verdoving) die vooraf met u besproken is. Dit kan algehele anesthesie (slapen) of regionale anesthesie (b.v. ruggenprik) zijn. Tevens wordt u aangesloten op de bewakingsapparatuur. Voor een optimale veiligheid is tijdens de gehele operatie de anesthesioloog of de anesthesiemedewerker voortdurend bij u. Wederom worden dan nogmaals uw gegevens gecontroleerd evenals of alles aanwezig is voor uw operatie. Als u slaapt of de verdoving is ingewerkt wordt begonnen met de operatie. Tijdens de operatie houdt met behulp van bewakingsapparatuur de anesthesioloog of de anesthesiemedewerker uw ademhaling, bloeddruk, temparatuur en polsslag voortdurend in de gaten. Zodat de specialist met behulp van de operatieassistenten de ingreep kunnen uitvoeren. Na de ingreep wordt de wond afgedekt en eventueel verbonden.

De uitslaapkamer

Op de uitslaapkamer is plaats voor 13 patiënten. Na de ingreep wordt u wakker gemaakt en naar de uitslaapkamer gebracht. Op de uitslaapkamer wordt u algehele toestand door gespecialiseerde verpleegkundigen bewaakt. Hier ontwaakt u geleidelijk uit de (algehele) narcose. Vaak herinnert u zich hier achteraf niets meer van. Dit is een normale bijwerking van de narcose. Als u goed wakker bent, geen pijn meer heeft, de vitale functies stabiel zijn en de wond niet meer nabloedt mag u, na akkoord van de anesthesioloog, naar de verpleegafdeling terug.

Het kan voorkomen dat u, na de operatie, niet naar de uitslaapkamer maar naar de intensive care afdeling wordt gebracht. Dit is het geval bij grote operaties en is afhankelijk van uw medische conditie en het soort operatie dat u heeft ondergaan.

Algemene informatie voor patiënten

  • Doordat u als patiënt op de operatiekamer altijd met apparatuur verbonden bent via allerlei slangen en kabels, is het dragen van de eigen nachtkleding niet goed mogelijk. De verpleegkundige van de verpleegafdeling zorgt voor uw aangepaste kleding.
  • Om medische en hygiënische redenen zijn sieraden en make-up niet toegestaan als u een ingreep moet ondergaan op de operatieafdeling. Op de verpleegafdeling moet u uw sieraden af doen en tevens eventuele piercings verwijderen. Daarnaast moet u alle make-up van uw gezicht verwijderen en ook eventuele nagellak van uw nagels halen (kunstnagels mogen blijven zitten). Dit is vooral belangrijk om uw gelaatskleur en de kleur van de nagels tijdens de operatie goed te kunnen beoordelen.
  • Daags vóór de operatie of op een eerder spreekuur in de polikliniek, bezoekt u de anesthesioloog. Met de anesthesioloog bespreekt u uw lichamelijke toestand, de meest aangewezen anesthesietechniek en eventuele andere vragen. Bij onvoorziene omstandigheden (bijvoorbeeld bij spoedoperaties) kan het gesprek met de anesthesioloog kort vóór de ingreep plaatsvinden op de operatieafdeling.
  • De medewerkers van de operatieafdeling zijn verplicht om de privacy van de patiënten te bewaken. Om die reden wordt geen informatie over de patiënt verstrekt aan derden. Dit is de taak van de behandelend arts.
  • Het tijdstip waarop u geopereerd wordt is een tijdstip bij benadering. U begrijpt dat een operatie eventueel kan uitlopen. Bovendien kan het geplande operatieprogramma vanwege spoedgevallen, logistieke en medische redenen tussentijds gewijzigd worden.
  • Als u vragen heeft over uw verzorging of medische behandeling kunt u deze altijd stellen aan de verpleegkundige of de medisch specialist.
     

Laatst bijgewerkt op: 08 december 2023

Direct naar

deelnemende-organisaties-transmuraal-1200x627px.jpg
Achterhoekse zorgorganisaties gaan voor duurzame arbeidsverhoudingen