Staar (Cataract)
Gepubliceerd op: 27 januari 2017Staar (of cataract) is een vertroebeling van de ooglens waardoor iemand steeds minder scherp gaat zien.
De ooglens zorgt voor het scherpstellen van de beelden op het netvlies. Met het ouder worden, wordt de ooglens langzaam dikker en minder helder. Dit troebel worden van de ooglens heet staar. Meestal gaat dit proces erg langzaam en duurt het jaren voordat iemand er iets van gaat merken. Iedereen die ouder wordt, krijgt daarmee te maken. Soms ontstaat staar ook op jongere leeftijd. Mogelijke oorzaken van staar zijn dan:
- een ooginfectie
- van een trauma (bijvoorbeeld een klap tegen het oog)
- langdurig gebruik van bepaalde medicatie (steroïden, zoals prednison)
- een stofwisselingsziekte zoals diabetes.
Klachten en symptomen
Het proces begint vaak met het dikker worden van de lens, en in dit stadium kan iemand door een aanpassing van de sterkte van de brillenglazen vaak wel weer scherper zien. Wanneer de lens troebeler wordt, lukt dat steeds minder goed. Het beeld komt door de troebeling wazig op het netvlies, ook als de bril de juiste sterkte heeft.
De klachten en de ernst van staar worden bepaald door de plaats waar de troebeling in de ooglens zit en de grootte ervan. Zitten de troebele plekken in het midden van de lens of daar vlakbij, dan ontstaan er al snel klachten.
Voorkomende klachten zijn:
- Wazig zien, zowel in de verte als dichtbij
- Dubbel zien met één oog
- Kleuren lijken grauwer
- Minder goed tegen fel zonlicht kunnen.
- Bij rijden in schemer of in het donker sneller verblind worden door koplampen.
Behandelingen bij staar
Als u staar heeft, hoeft u zich niet altijd te laten behandelen. Een operatie is niet nodig zolang u nog voldoende ziet om dagelijkse werkzaamheden en hobby's zonder problemen uit te oefenen, en zolang u voldoet aan de eisen om auto te mogen rijden. In de toekomst kan een operatie wel nodig zijn, houd hier rekening mee.
Staar wordt nooit minder; het gezichtsvermogen zal langzaam maar zeker toch achteruit gaan. Is (beginnende) staar eenmaal ontdekt, dan is controle meestal alleen nodig indien de klachten erger worden. Zodra de staar te hinderlijk wordt, kan het gezichtsvermogen worden verbeterd met een staaroperatie. Het moment waarop dit moet gebeuren, bepaalt u in overleg met uw oogarts.
Staaroperatie
Een staaroperatie is een vaak voorkomende operatie. Ook is de operatie nog mogelijk bij patiënten op zeer hoge leeftijd.
Staar kan voorkomen in één oog, maar meestal is er sprake van staar in beide ogen. De oogarts opereert altijd maar één oog per keer.
Doorgaans wordt men met een tussenpoos van twee tot vier weken geopereerd, eerst aan het ene oog en later aan het andere oog.
Voor een staaroperatie in het Slingeland Ziekenhuis is er een uitgebreide folder: Staar en staaroperatie.
De operatie gebeurt bijna altijd poliklinisch met een plaatselijke verdoving. De operatie duurt meestal tussen de 15 en 25 minuten en is niet pijnlijk.
De oogarts maakt drie kleine sneetjes aan de rand van het hoornvlies om bij de lens te kunnen; De troebele lens wordt verwijderd en er wordt een kunstlens geïmplanteerd.
Na de operatie wordt een zalf in het oog aangebracht om de kans op ontsteking en infectie te verlagen. Daarna wordt er een verbandje en/of plastic kapje ter bescherming voor het oog geplakt. Dit blijft zitten tot de volgende ochtend. Pijn hoeft u ook na de operatie niet te verwachten. Meestal kan een patiënt een half uur na de operatie weer naar huis.
Controle en aanpassen brilsterkte
Een dag na de operatie komt de patiënt terug op de polikiniek Oogheelkunde voor controle. Het verband wordt van het oog gehaald en het oog wordt onderzocht. Het duurt ongeveer een week voordat u weer helder ziet.
Na drie weken komt u voor een laatste controle langs. U krijgt dan een voorlopig briladvies. Na zes weken kunt u de sterkte van uw brillenglazen laten aanpassen.
Risico’s van een staaroperatie
Staaroperaties worden zeer regelmatig uitgevoerd. Over het algemeen is het risico op complicaties bij en na een staaroperatie klein.
Mogelijke complicaties zijn:
- ernstige infectie.
- grotere kans op netvliesloslating. Symptomen zijn lichtflitsen of bewegende vlekjes zien, uitval van gezichtsveld. Neem in dit geval dezelfde dag nog contact op met de oogarts of de waarnemer.
Tijdelijke problemen na een staaroperatie, kunnen zijn:
- verhoogde oogdruk.
- zwelling (oedeem) in de gele vlek van het netvlies.
- zwelling van het hoornvlies.
Nastaar
Op de lange termijn, variërend van enkele maanden tot jaren, treedt regelmatig nastaar op. De kunstlens hangt in een dun omhulsel, de lenskapsel. Dit dunne vliesje kan troebel worden. Dit heet nastaar. Het lijkt dan of de staar terug is gekomen. Nastaar is met een eenvoudige laserbehandeling op de polikliniek goed en pijnloos te verhelpen.
Voor een nastaarbehandeling in het Slingeland Ziekenhuis is er een uitgebreide folder Nastaarbehandeling.
Meer informatie
Folders van het Slingeland Ziekenhuis
Patiëntenverenigingen
Video
- Bekijk voor meer informatie de video van Gezonde Zorg van Slingeland Ziekenhuis.
Laatst bijgewerkt op: 20 juni 2022