Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Slingeland start met thuismonitoring zwangere vrouwen

Gepubliceerd op: 10 april 2024

Soms hebben vrouwen tijdens hun zwangerschap extra controles nodig. Het ongeboren kindje wordt dan extra goed in de gaten gehouden met behulp van een hartfilmpje (CTG). De zwangere moest hiervoor tot voor kort vaak opgenomen worden en dagelijks naar het ziekenhuis komen. Met thuismonitoring is dat niet altijd meer nodig. De zwangere vrouw kan een CTG vanaf heden thuis zelf uitvoeren, terwijl de gynaecoloog of verloskundige op afstand meekijkt. Begin april is de eerste zwangere gestart met het thuismonitoren van haar kindje. 

Zwangere vrouwen met een risicovolle zwangerschap, zoals vroegtijdig gebroken vliezen of een groeiachterstand, komen in aanmerking voor thuismonitoring. Voordat ze starten met thuismonitoring krijgen zij in het ziekenhuis uitgebreide instructies over hoe zij zelf met de apparatuur een hartfilmpje van hun baby kunnen maken. Daarna ontvangen ze een koffertje met benodigdheden waarmee zij thuis zelf aan de slag kunnen. “We spreken tijden af waarop de zwangere de apparatuur aansluit. Wij kunnen dan via een beveiligde omgeving op afstand meekijken”, vertelt klinisch verloskundige Bianca Bosman. “Na een CTG hebben we telefonisch contact. We vragen hoe het is gegaan, bespreken de uitslag en kunnen eventuele vragen beantwoorden. Het is belangrijk dat de zwangere vrouw zich goed voelt bij de thuismonitoring. Daar hebben we in elk gesprek extra aandacht voor.”

Belangrijkste voordeel van thuismonitoring is dat zwangere vrouwen niet meer dagelijks naar het ziekenhuis hoeven te komen. “Een dagelijks ziekenhuisbezoek en soms een opname kan een grote belasting zijn voor de vrouw en haar thuissituatie. Met thuismonitoring kunnen we het ziekenhuisbezoek beperken tot één keer per week”, vertelt Sandra ter Horst, teammanager Vrouw en Kind. “Dat geeft meer vrijheid en het vergroot de zelfstandigheid van de zwangere. Bovendien verlaagt het de werkdruk van de zorgmedewerkers en houden we bedden vrij voor andere patiënten.”

 

Laatst bijgewerkt op: 10 april 2024

Direct naar

deelnemende-organisaties-transmuraal-1200x627px.jpg
Achterhoekse zorgorganisaties gaan voor duurzame arbeidsverhoudingen