Seksuologie
Gepubliceerd op: 18 maart 2025De vragen en problemen waarmee u bij de seksuoloog terecht kunt, zijn heel verschillend. Geen zin te vrijen, dwangmatig met seks bezig zijn, opwindings- of erectieproblemen. Maar ook vaginisme en pijn bij het vrijen komen frequent voor.
Oorzaken van seksuele klachten kunnen zowel lichamelijk, psychisch, relationeel als sociaal van aard zijn. Vaak is het een combinatie van factoren waardoor er seksuele ontevredenheid of problemen ontstaan. Als deze problemen zorgen voor spanningen binnen een relatie of onzekerheden en negatieve gevoelens omtrent seks, kan iemand hulp zoeken bij een seksuoloog.
Uw vraag of probleem kan samenhangen met een lichamelijke aandoening waarvoor u in het Slingeland Ziekenhuis in behandeling bent. Bij een lichamelijke aandoening kan er veel veranderen in uw leven, ook op het gebied van seksualiteit. Zowel voor u als uw partner kan dit ingrijpend zijn. U wilt bijvoorbeeld informatie over seksualiteit na een prostaatoperatie of na het verwijderen van de baarmoeder. Of u en uw partner willen graag eens praten over seksualiteit na een hartinfarct, herseninfarct of een andere lichamelijke aandoening.
Wat doet de seksuoloog?
Tijdens het eerste gesprek (de intake) gaat de seksuoloog met u na wat precies uw vraag of probleem is en krijgt u zo nodig informatie en advies. Samen met u en eventueel uw partner, wordt nagegaan wat nodig is om tot een gewenste oplossing te komen. De behandeling bestaat uit gesprekken en soms krijgt u oefeningen mee voor thuis, dit hangt af van de aard en de oorzaken van uw probleem.
Over het algemeen is de behandeling kortdurend. Een gesprek duurt 50 minuten.
De seksuoloog werkt multidisciplinair, dat wil zeggen dat er indien gewenst overleg is met andere hulpverleners. Soms is samenwerking met een medisch specialist, bekkentherapeut of een andere deskundige in het Slingeland Ziekenhuis geïndiceerd.
Afspraak
Voor een afspraak bij de seksuoloog is een verwijzing van een medisch specialist van het Slingeland Ziekenhuis nodig. Als u behoefte heeft aan een gesprek met de seksuoloog kunt u dit bespreken met uw specialist. Die kan u doorverwijzen. Het kan ook zijn dat uw arts u voorstelt om hulp te zoeken bij de seksuoloog. Na de verwijzing kunt u zelf contact opnemen met de seksuoloog. Soms stuurt de specialist zelf de verwijzing naar de seksuoloog. Dan neemt zij contact met u op.
Het eerste gesprek wordt vergoed door het ziekenhuis. Mocht er een vervolg gewenst zijn dan komt dat voor eigen rekening.
Locatie
Gesprekken vinden plaats in het Slingeland ziekenhuis. In de uitnodiging staat beschreven waar in het ziekenhuis u moet zijn.
De specialist
Het Slingeland ziekenhuis werkt samen met mw. drs. Inger van Zetten, seksuoloog NVVS
AGB code zorgverlener: 90-049005
AGB code praktijk: 90-57477
Laatst bijgewerkt op: 18 maart 2025