Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Second opinion service

Gepubliceerd op: 02 december 2021

Een tweede mening, vaak second opinion genoemd, is een (medisch) oordeel van een andere arts of medisch deskundige dan degene die u behandelt. De tweede mening is bedoeld om u zo uitgebreid mogelijk te informeren voordat u een beslissing neemt over een behandeling of over het voortzetten van een behandeling. Een patiënt heeft recht op de mening van een andere hulpverlener als de patiënt ernstige twijfels heeft over een diagnose of behandeling, of voor een beslissing staat met ingrijpende gevolgen. Het vragen van een tweede mening (second opinion) kan de patiënt helpen een keuze te maken. De patiënt heeft het recht om 'nee' te zeggen tegen een bepaalde behandeling en om te kiezen voor een andere methode.


Voor alle behandelingen

U kunt over alle behandelingen in de gezondheidszorg een tweede mening vragen. U heeft van niemand toestemming nodig, ook niet van uw eigen hulpverlener. Het is wel aan te bevelen er met uw eigen arts over te praten.

Patiënt van een ander ziekenhuis?

Bent u patiënt in een ander ziekenhuis? Voor een second opinion in het Slingeland Ziekenhuis heeft u wel een verwijzing nodig van uw huisarts of de specialist in het ziekenhuis waar u onder behandeling bent. Heeft u een verwijzing, dan kunt u contact opnmemen met de polikliniek van het specialisme om een afspraak te maken voor een second opinion.

Vergoeding second opinion

Zorgverzekeraars vergoeden een second opinion vaak alleen als uw behandelend arts u doorverwijst naar een andere arts. Als u zelf een second opinion regelt (zonder verwijzing), is het mogelijk dat uw zorgverzekeraar niet alles vergoedt. Informeer altijd bij uw zorgverzekeraar welke voorwaarden zij hanteren.

 

Laatst bijgewerkt op: 05 april 2022

Direct naar

deelnemende-organisaties-transmuraal-1200x627px.jpg
Achterhoekse zorgorganisaties gaan voor duurzame arbeidsverhoudingen