Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Pruuveri’j: gezonde tussendoortjes

Na een succesvolle proef nu op alle verpleegafdelingen

Gepubliceerd op: 04 juli 2022

Na een kleinschalige, succesvolle proef heeft het Slingeland Ziekenhuis de Pruuveri’j geïntroduceerd. Dit houdt in dat opgenomen patiënten twee keer per dag gezonde tussendoortjes krijgen aangeboden. Een aangename verrassing, die meerdere doelen dient. Diëtist Mariëlle Steentjes geeft uitleg.

Een fruitsalade. Of een stukje gegrilde zalm. Twee voorbeelden van gezonde tussendoortjes waarmee opgenomen patiënten, in de loop van de ochtend en in de middag, verrast worden. “Eind vorig jaar hebben we hier een proef mee gedaan, op enkele afdelingen. Dit was zo’n succes, dat besloten is om het vanaf begin maart op alle afdelingen te introduceren. De patiënten zijn enthousiast”, zegt diëtist Mariëlle Steentjes.
Pruuveri’j, zo heet de nieuwe service: Achterhoeks voor ‘proeverij’. “We willen hiermee patiënten laten ervaren dat gezond eten ook lekker kan zijn. Daarmee sluiten we tevens aan bij het landelijk streven dat ziekenhuizen hun patiënten gezonde voeding aanbieden.”

Belang van tussendoortjes

Waarom tussendoortjes? Mariëlle Steentjes legt uit. “Veel opgenomen patiënten hebben minder eetlust. Zieke mensen voelen zich vaak niet lekker, zijn misselijk of hebben pijn. Deze patiënten kunnen de drie hoofdmaaltijden vaak niet helemaal op. Daardoor krijgen ze te weinig voedingsstoffen binnen, wat niet goed is voor het herstel. Gezonde tussendoortjes dragen er aan bij dat ze wel voldoende binnenkrijgen.”

Het verstrekken van tussendoortjes aan patiënten is niet nieuw in het Slingeland Ziekenhuis. “We doen dit alweer een aantal jaren voor patiënten die ondervoed zijn of risico lopen om ondervoed te raken”, merkt Mariëlle Steentjes op. “Maar die tussendoortjes zijn ook belangrijk voor diverse andere patiëntengroepen. Bijvoorbeeld mensen die geopereerd zijn. Die hebben extra eiwitten nodig om te herstellen, zo’n zes weken lang bijna twee keer zoveel als normaal. En vaak ook extra energierijke voeding.”

Op maat gemaakt

Omdat de ene patiënt meer energie en eiwit nodig heeft dan de ander, zijn de tussendoortjes ‘op maat gemaakt’. Mariëlle Steentjes illustreert: “We bieden bijvoorbeeld een salade met appel en walnoot aan. Voor patiënten die extra eiwit nodig hebben, is hieraan kaas toegevoegd.”
Er is veel variatie in de tussendoortjes voor patiënten, die dit zeker op prijs stellen. “Patiënten zijn aangenaam verrast als ze voor het eerst meemaken dat we dit aanbieden”, weet Mariëlle Steentjes. “Dat is ook het mooie van Pruuveri’j: het draagt bij aan gezondheid en herstel van patiënten, en het is tegelijk een stuk gastvrijheid dat we als Slingeland Ziekenhuis willen bieden.”

‘Maatwerk per patiënt’

Kok Vera Oosterhoff, werkzaam in de centrale keuken, was nauw betrokken bij het bedenken van de  tussendoortjes. Dat is veel werk geweest en dat gaat ook nog steeds door, vertelt ze. “We willen smakelijke, gezonde tussendoortjes aanbieden. En per gerecht wil je graag flexibel zijn, om rekening te kunnen houden met de patiënten die een dieet volgen. Dus je wil hetzelfde gerecht ook bijvoorbeeld zoutarm kunnen aanbieden. Of een salade kunnen verrijken met eiwit. Ook houden we rekening met mensen die vegetariër zijn of geen varkensvlees eten. We willen per patiënt maatwerk bieden, maar het moet in de keuken logistiek en organisatorisch wel te doen zijn. Dat is goed gelukt en we blijven nog steeds aanpassen, ook naar aanleiding van reacties van patiënten.”

‘‘Wennen aan een vlaflip bij de koffie’

Naast zijn werk als medewerker gastenservice belt René Thus regelmatig voor de zogeheten Feedback Radar. Hij vraagt mensen dan naar hun ervaringen in het Slingeland  Ziekenhuis. “Sinds maart komt dan ook de Pruuveri’j ter sprake. Patiënten zijn daar erg over te spreken. Ik merk het ook als ik de tussendoortjes aanbied bij de patiënten. Het verhaal erachter is belangrijk om aan patiënten te  vertellen: waarom we dit doen en waarom juist dit soort tussendoortjes. Daarin hebben wij als medewerkers gastenservice een duidelijke rol.” René Thus merkt wel dat een aantal patiënten moet wennen aan het soort tussendoortjes. “Het is niet de koek die iemand thuis eet bij de koffie of thee. Zo brengen we in de ochtend bijvoorbeeld een vlaflip. En ‘s middags bijvoorbeeld een kipspiesje. Dat zijn mensen niet gewend. Maar de  meesten stappen daar makkelijk overheen en willen het wel proberen en ervaren.”

Laatst bijgewerkt op: 05 augustus 2022

Direct naar

thf-nieuwbouw-0049ps.jpg
Bouw Slingeland Ziekenhuis officieel van start