Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Gepubliceerd op: 15 maart 2024Ons Team
Nucleaire Geneeskunde voert diagnostisch onderzoek uit met radioactieve stoffen. Daarmee worden gericht structuren en processen binnen het lichaam zichtbaar gemaakt. Ook worden radioactieve stoffen gebruikt om aandoeningen te behandelen.
Locatie: Nucleaire Geneeskunde, eerste etage route 64
Telefoon: (0314) 32 95 13
Afspraak
Onderzoeken worden alleen uitgevoerd als uw specialist of huisarts ze heeft aangevraagd.
U wordt op de afgesproken tijd verwacht op de afdeling Nucleaire Geneeskunde: eerste etage, route 64.
Soms wordt u gevraagd zich bij een andere polikliniek te melden. De medisch nucleair werker zal u uit de wachtruimte ophalen.
Verhinderd?
Mocht u voor een afspraak verhinderd zijn, dan verzoeken wij u om contact op te nemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Dit kan via telefoonnummer (0314) 32 95 13.
MRSA
Komt u, of een gezinslid van u, beroepsmatig in contact met levende varkens of vleeskalveren? Meld dit bij het maken van een afspraak a.u.b. Dit in verband met maatregelen tegen de MRSA-bacterie.
Zwanger of borstvoeding
Bent u mogelijk zwanger of geeft u borstvoeding, neemt u dan vooraf contact op via telefoonnummer (0314) 32 95 13.
Voorbereiding
Lees de folder over het onderzoek of de behandeling. Hierin staat welke voorbereidingen voor u van toepassing zijn bij uw onderzoek.
Bij de meeste onderzoeken kunt u uw kleding aanhouden.
Inchecken en aanmelden voor uw afspraak
Bent u nog nooit eerder in het Slingeland Ziekenhuis geweest voor een afspraak? Meldt u zich eerst bij de Inschrijfbalie met uw identiteitsbewijs. U hoeft niet in te checken.
Vanaf 24 uur voor uw afspraak kunt u online inchecken in Mijn Slingeland. Of u doet dit in de hal van het ziekenhuis bij de incheckzuil. Met het dagticket dat u ontvangt meldt u zich in het ziekenhuis bij de aanmeldzuil in de buurt van de polikliniek. Voor meer uitleg en informatie zie Inchecken en aanmelden.
Radioactieve stof
Als u een afspraak heeft op de afdeling Nucleaire Geneeskunde, krijgt u een radioactieve stof toegediend. Er zijn geen nadelige gevolgen of bijwerkingen van te verwachten.
Afhankelijk van het onderzoek of de behandeling wordt gekozen welke radioactieve vloeistof wordt gebruikt. Meestal is de toediening van de radioactieve stof intraveneus (via de bloedvaten). De radioactieve vloeistof verspreidt zich door uw lichaam. Het duurt soms even voordat de stof op de juiste plaats in het lichaam is aangekomen. De wachttijd tussen toediening van de vloeistof en de scan die zal worden gemaakt is afhankelijk van het soort onderzoek.
Gammastraling
De radioactieve stoffen zenden gammastraling uit, die buiten het lichaam te detecteren is met behulp van gammacamera's. Deze detectie heet scintigrafie maar noemen we ook wel het maken van de foto's of de scan.
Het maken van de scan of foto's - SPECT
Het maken van de scan duurt minimaal 10 minuten tot maximaal 1,5 uur, afhankelijk van het soort onderzoek. Tijdens de scan komt het te fotograferen orgaan dicht bij de gammacamera's. Soms draaien de gammacamera's langzaam om een deel van het lichaam heen. Dit noemen we SPECT.
Aansluitend aan een SPECT opname volgt vaak nog een CT-scan. Dit heeft tot doel om een deel van het lichaam nog meer in detail te beoordelen. Deze CT-scanner bevindt zicht direct achter de gammacamera en de scan wordt dus direct aansluitend gemaakt. U hoeft niet naar een andere ruimte maar blijft gewoon op dezelfde onderzoekstafel liggen.
Zie ook de film Een scintigrafie-onderzoek, wat kunt u verwachten
PET/CT-scan
Een PET/CT-scan wordt niet gedaan in het Slingeland Ziekenhuis. Patiënten krijgen een verwijzing naar het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk of voor enkele speciale onderzoeken naar Rijnstate in Arnhem. Bij dit onderzoek wordt PET (positron-emissietomografie) gecombineerd met CT (computertomografie). Beide technieken vullen elkaar aan. De PET-scan geeft informatie over de stofwisseling in uw lichaam, terwijl de CT-scan de structuur en ligging van uw weefsels aanduidt. De camera's voor PET en CT bevinden zich in twee aparte ringen, waar u liggend op een tafel doorheen schuift.
Als er voor u een PET/CT-scan is aangevraagd zal het ziekenhuis waar het onderzoek wordt uitgevoerd contact met u opnemen om de afspraak te maken en de informatie over het onderzoek geven.
Behandeling of therapie
Er zijn verschillende radioactieve stoffen die gebruikt worden voor gerichte behandeling van aandoeningen, zoals Radiumtherapie bij prostaatkanker en Schildklierbehandeling met radioactief jodium.
Botdichtheidsmeting (DEXA-onderzoek)
De botdichtheidsmeting wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie. Als u een afspraak heeft dient u zich te melden bij route 62 (Radiologie) op de eerste etage.
De botdichtheidsmeting wordt gemaakt om te bepalen of er tekenen van botontkalking (osteoporose) zijn. U ligt tijdens het onderzoek in rugligging op tafel. Tijdens het onderzoek is er iemand bij u in de ruimte aanwezig.
Zie ook: folder Botdichtheidsmeting
Voor kinderen: Sunny & Tim
Speciaal voor kinderen is er een filmpje met uitleg over Nucleaire Geneeskunde: Sunny & Tim - Lichtjes in je lichaam.
De Sunny & Tim verhalen hebben als doel kinderen op een begrijpelijke en toegankelijke manier uitleg te geven over de nucleaire geneeskundige. In “Lichtjes in je lichaam” volg je de fotodokter samen met Sunny & Tim in hun werk om de zieke plekken in je lichaam af te beelden.
Een scintigrafie onderzoek: wat kunt u verwachten
In dit filmpje ziet u wat u kunt verwachten als u een scintigrafie onderzoek op de afdeling Nucleaire geneeskunde ondergaat in het Slingeland Ziekenhuis.
Laatst bijgewerkt op: 20 september 2024