Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Maatregelen hielpen bij bestrijding wateroverlast

Gepubliceerd op: 03 september 2024

Een flinke wolkbreuk teisterde Doetinchem en omgeving gisteren. In Kilder kon men waterskiën door de straten, er viel een boom op het spoor en tunnels en kelders liepen onder. Ook in ons ziekenhuis voerden we een flinke strijd tegen het water. Dankzij de maatregelen die we namen na de stortbui op 21 juli, bleef de overlast gisteren gelukkig beperkt.

Tweede wolkbreuk in twee maanden

Rond half 8 gisteravond begon het behoorlijk te regenen. De lucht werd donker en met de regenbui van 21 juli nog vers in het geheugen, begonnen er op de SEH, bij onze afdeling huisvesting en bij de beveiliging al een aantal alarmbellen te rinkelen. Al voordat het echt tekeer ging, hadden onze collega’s zandzakken bij de deuren gezet. De zandzakken die waren aangeschaft na de vorige wateroverlast op 21 juli, waarbij het hele souterrain onder water kwam te staan. Ook stond er een gloednieuwe waterpomp klaar, om het water dat toch naar binnen zou komen snel weg te pompen.

Heel veel water

De stortbui van gisteren was nog flinker dan de vorige. “We hadden zandzakken, we hadden een waterpomp, maar dit was gewoon echt héél veel water.” concludeert één van de collega’s op de SEH. De zandzakken hielden veel water buiten de deur, maar al snel liepen toch een aantal putten over waardoor er weer water binnen stond. Met name op de SEH, bij de huisartsenpost en bij GGNet. De SEH werd gesloten en patiënten van de huisartsenpost konden terecht op andere locaties. Crisismanager Bert Wierenga: “Als we de maatregelen niet hadden genomen, dan hadden we de volgende dag nog staan dweilen. Daarbij komt dat we al het water dat toch binnenkwam snel hadden opgeruimd dankzij de enorme inzet van medisch personeel, de schoonmaak en collega’s die vanuit huis kwamen om te helpen. Om 22.30 uur kon de SEH weer open.”

Kans op stortbuien steeds groter

Toch houden we onze voeten natuurlijk liever helemaal droog, als het een keer heel hard regent. Door de klimaatverandering wordt de kans op deze stortbuien alleen maar groter. Daarom hebben we niet alleen maatregelen genomen om ons te weren tegen binnenkomend water, maar werken we ook hard aan een betere waterafvoer door putten op andere plekken aan te sluiten op het riool. Hierdoor hopen we het water beter af te voeren, zodat we een volgende stortbui nog beter zijn voorbereid.

Laatst bijgewerkt op: 03 september 2024

Direct naar

zorgverzekeraars.png
Slingeland Ziekenhuis sluit contracten met alle zorgverzekeraars