Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Introductie lachgas-sedatie voor kinderen op SEH en kinderafdeling

Nieuwe manier om angst te reduceren

Gepubliceerd op: 11 mei 2021

Het Slingeland Ziekenhuis heeft kindvriendelijkheid hoog in het vaandel staan. Een recent genomen stap hierin is de introductie van lachgas-sedatie bij kinderen op de Spoedeisende Hulp (SEH) en de Kinderafdeling. Deze volkomen veilige toepassing van lachgas helpt om de ervaring van kinderen in het ziekenhuis minder beangstigend te maken.

‘’Landelijk is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor hetkindvriendelijk maken van de zorg”, zeggen kinderarts Kirsten Huizing en SEH-arts Lineke van Haarlem. “Die aandacht is terecht, want kinderen verdienen de best mogelijke zorg. Het is belangrijk om een bezoek aan of een verblijf in het ziekenhuis voor een kind zo aangenaam mogelijk te maken. Want vervelende ervaringen met de zorg kunnen voor het kind negatieve en zelfs trauma-tische gevolgen hebben. Zulke ervaringen kunnen tot in de volwassenheid doorwerken. Dat uit zich dan bijvoorbeeld in het mijden van zorg.”

Voorkomen van angst

“Lachgas werkt angstremmend”, legt Lineke van Haarlem uit. “Je voelt wel dat er iets gebeurt, maar je vindt het minder erg. Hierdoor is een bepaalde behandeling minder eng voor het kind.”

Lachgas-sedatie wordt bijvoorbeeld gebruikt als een kind geprikt of gehecht moet worden, of een andere vervelende of pijnlijke handeling moet ondergaan. “Als we het gaan toepassen, maken we gebruik van de fantasie van het kind en nemen het mee in een verhaal. Dat positieve verhaal werkt door als het kind lachgas krijgt.

Bij de toediening krijgt het kind een kapje op het gezicht, waarmee het een mengsel krijgt van 50 procent lachgas en 50 procent zuurstof. Die toevoer is er alleen als het kind inademt. Als het kind uitademt, stopt de toevoer. De uitgeademde lucht gaat dan via een speciale afvoer naar buiten, om te voorkomen dat het in de ruimte terecht komt en door ouders of andere aanwezigen weer wordt ingeademd.”

Bijkomend voordeel van het lachgas is dat het vrijwel meteen uitgewerkt is als de toediening stopt. “Dat duurt maar een paar minuten. Daardoor kan een kind ook weer snel naar huis”, aldus Lineke van Haarlem.

Kindvriendelijke zorg

“De introductie van lachgas-sedatie is één van de maatregelen waarmee we willen zorgen dat kinderen zich prettig en veilig voelen in het Slingeland Ziekenhuis”, zegt kinderarts Kirsten Huizing. “Daar horen onder meer ook bij: zo kort mogelijke wachttijden voor kinderen, een plekje om te kunnen spelen tijdens het wachten, kiezen van het juiste taalgebruik, ouders die steeds aanwezig zijn ter geruststelling van het kind, en een speciaal ziekenhuispaspoort voor kinderen waarin staat wat het kind wel en niet fijn vindt (bijvoorbeeld: wel of niet kijken wat er gebeurt, wel of niet tellen tot drie voordat er iets gedaan wordt). En zeker ook: aandacht voor pijnbestrijding. Daarin zijn we laagdrempelig: als we het enigszins nodig vinden, geven we pijnstilling. We proberen pijn en angst bij een kind zoveel mogelijk te vermijden en besteden hier volop aandacht aan.”


Medicinaal lachgas

Lachgas is de laatste tijd negatief in het nieuws, als een drug die niet zonder risico is. “Recreatief drugsgebruik van lachgas door het te inhaleren uit een ballon is wezenlijk anders dan de medicinale toepassing”, legt Kirsten Huizing uit. “Inhaleren uit een ballon gaat met een veel hogere dosering en met onzuiver lachgas dat niet verdund is met zuurstof. Die combinatie kan gezondheidsschade veroorzaken. Wij passen zuiver medicinaal lachgas toe, gemengd met zuurstof en in een veel lagere dosering. En op een manier die uiteraard volkomen veilig en verantwoord is.”


 

Laatst bijgewerkt op: 02 mei 2022

Direct naar

thf-nieuwbouw-0049ps.jpg
Bouw Slingeland Ziekenhuis officieel van start