Infectieziekten
Gepubliceerd op: 13 februari 2022Een infectie is een aandoening die wordt veroorzaakt door een micro-organisme, een voor het blote oog onzichtbaar organisme. Zo’n micro-organisme dringt het lichaam binnen, vermenigvuldigt zich en kan een ontstekingsreactie veroorzaken.
Micro-organismen kunnen bacteriën, virussen, parasieten of schimmels zijn. Het lichaam activeert het afweersysteem als er een ziekteverwekker zoals een virus of bacterie het lichaam is binnengedrongen. Dit is een ontstekingsreactie om het micro-organisme uit te schakelen. Hoe sterker je immuunsysteem, hoe kleiner de kans dat een micro-organisme de kans krijgt om een infectie te veroorzaken.
Virus
Virussen zijn verantwoordelijk voor de meeste infecties bij de mens. Bekende virusinfecties zijn griep, mazelen, noro, rode hond, een koortslip (herpes) maar bijvoorbeeld ook AIDS. Ook verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Sommige virussen gaan nooit meer helemaal weg uit het lichaam. Antibiotica hebben geen enkel effect bij het bestrijden van een virusinfectie.
Bacterie
Bacteriën zijn levende cellen. We hebben heel veel nuttige bacteriën in ons lichaam, zoals in onze darmen. De meeste bacteriën zijn dan ook niet ziekmakend, maar hebben we juist nodig. Bacteriën kunnen de veroorzakers zijn van ontstekingen, zoals blaasontsteking, huidinfecties, longontsteking. Bacteriën kunnen wél worden bestreden met antibiotica.
Resistente (ongevoelige) bacteriën
BRMO (Bijzonder Resistente Micro-organismen) is een verzamelnaam voor alle bacteriën die niet meer reageren op de meest gebruikte antibiotica in de Nederlandse ziekenhuizen. De meest bekende resistente bacteriën zijn MRSA, VRE en ESBL. Mensen kunnen deze bacteriën bij zich dragen zonder dat zij dit merken of er ziek van zijn. In sommige gevallen kan de bacterie infecties veroorzaken, zoals wondinfecties na operaties of urineweginfecties. Om verspreiding van BRMO's in het ziekenhuis te voorkómen, vraagt het Slingeland Ziekenhuis vooraf bij een opname of een operatie naar risicofactoren voor dragerschap van een resistente bacterie.
Symptomen van een infectie
De verschijnselen van een plaatselijke infectie zijn:
- roodheid
- zwelling
- warmte
- pijn
- verlies van functie
Breidt de infectie zich verder uit en verspreidt deze zich dan kunnen klachten optreden zoals:
- niet lekker voelen
- vermoeidheid
- koorts
- koude rillingen
Besmettelijkheid
Als iemand met een ziekmakende bacterie of virus deze op andere mensen kan overdragen, dan spreekt men van een besmettelijke infectieziekte. Besmet raken kan dan op verschillende manieren, mede afhankelijk van de infectieziekte.
Voorbeelden zijn:
- Het inademen van bacteriën (zoals bij kinkhoest);
- Eten van besmet voedsel (zoals bij buikgriep en salmonellabesmetting);
- Via seksueel contact (bij een SOA);
- Door een steek of een beet van een dier (zoals bij de ziekte van Lyme).
Sommige infectieziekten zijn niet besmettelijk, andere wel. Dat betekent in sommige gevallen dat de patiënt met een resistente bacterie (bij voorkeur) op een eenpersoonskamer opgenomen wordt en er beschermende maatregelen genomen worden door de verpleging van de patiënt, zoals een isolatiejas, handschoenen en eventueel een mondkapje.
Preventie
Naast de behandeling van een infectie is ook het tegengaan van infectieziekten belangrijk. In Nederland worden burgers voor een groot aantal infectieziekten beschermd door het Rijksvaccinatieprogramma. Ook zijn er vaccinaties voor reizigers. Een vaccin bevat inactieve deeltjes van een ziekteverwekker waardoor je er niet ziek van wordt, maar je afweersysteem wel antistoffen gaat aanmaken om je lichaam te beschermen.
Verder is goede hygiëne van belang. Denk hierbij aan handen wassen en zorgvuldige omgang (volgens voorschriften) met voedsel.
De deskundige infectiepreventie
De deskundigen infectiepreventie van afdeling Hygiëne en Infectiepreventie adviseren en instrueren de medewerkers van alle ziekenhuisafdelingen en externe instanties over het voorkomen (van verspreiding) van infecties.
GGD
Bij de afdeling infectieziekten van GGD Noord- en Oost-Gelderland werken gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Je kunt bij de GGD terecht met al je vragen over infectieziekten.
Tel: 088 - 443 33 55. Zij zijn op werkdagen tussen 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar.
Meer informatie
Laatst bijgewerkt op: 08 december 2023