Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Het vak van verpleegkundigen blijft in beweging

"Samen met de patiënt werken aan herstel"

Gepubliceerd op: 06 oktober 2023

“Toen ik als verpleegkundige in het Slingeland Ziekenhuis begon, dacht ik dat ik vóór mijn 12 ½-jarig jubileum ergens anders zou gaan werken. Ik wilde mezelf goed kunnen blijven ontwikkelen.” Inmiddels werkt Marije van der Velde alweer 12,5 jaar in ons ziekenhuis als verpleegkundige N2 maag, darm, lever, urologie, chirurgie, en oncologische chirurgie, vaat en trauma. Daarvoor werkte ze tien jaar in het SKB in Winterswijk. Verpleegkundige Niels Rabelink is pas sinds een jaar werkzaam op de Acute Opname Afdeling.

“Het vak van verpleegkundige is steeds in beweging. Vastroesten is niet aan de orde. Meebewegen wel en is ook een vaardigheid”, zeggen Marije en Niels. “Het vergt vaardigheden om in te spelen op de steeds complexere zorgvraag en inzicht te geven in de (behandel)mogelijkheden. Daarbij rekening houdend met de voortschrijdende technologie. In gesprek met de patiënt en diens mantelzorger bekijken we het totaalplaatje van een patiënt om de best mogelijke zorg te verlenen. Daarnaast geven we samen met onze collega’s richting aan ons werk, zowel zorginhoudelijk als op organisatorisch niveau.”

Meer zeggenschap en verantwoordelijkheid

Even terug in de tijd, naar het begin van deze eeuw. “Mijn werk toen kun je niet vergelijken met mijn werk nu”, vertelt Marije. “Destijds werkte ik in het SKB onder meer op de mammapoli, bij chirurgie en de dagbehandeling/shortstay. Ik vond alles leuk en was zoekende. Ik wilde graag iets voor patiënten aan bed betekenen, maar had ook een wens om daarnaast andere dingen te (gaan) doen en werd zorgcoördinator op een chirurgische afdeling. Toen ik rond 2010 de overstap maakte naar het Slingeland Ziekenhuis kwam er een vernieuwde opleiding hbo-verpleegkundige met aandacht voor meer zeggenschap en verantwoordelijkheid. Dat betekende een verandering in ons werk voor de patiënt.”

Patiënt en mantelzorger

Niels liep verschillende stages van ouderenzorg tot acute zorg. “De acute zorg sprak me zozeer aan dat ik solliciteerde op de Acute Opname Afdeling (AOA) van ons ziekenhuis. Een interessante werkplek waar je in aanraking komt met veel verschillende patiënten.
Bovendien is vaak niet meteen duidelijk wat er aan de hand is en is het boeiend om te achterhalen waar iemands klacht vandaan komt. Daarnaast ben ik bezig om de patiënt te laten inzien dat hijzelf de grootste rol heeft om beter te worden. Dat doe ik door uit te leggen hoe belangrijk het is dat hij zo snel mogelijk op de been komt. Vaak krijg ik begrip, maar soms zijn mensen zo ziek dat ze met rust gelaten willen worden. In dat geval probeer ik toch uit te leggen hoe belangrijk het is voor iemands herstel.” Vaak werkt Niels samen met mantelzorgers. “Dat is een hele fijne aanvulling voor patiënten die dat nodig hebben, zoals bij patiënten die in de war zijn. Wel heb ik soms te maken met overbelaste mantelzorgers. Ook dan is het mijn taak om niet alleen een patiënt, maar ook de mantelzorger in de gaten te houden.”

“Het vak van verpleegkundige is steeds in beweging. Vastroesten is niet aan de orde. Meebewegen wel. Het vergt vaardigheden om in te spelen op de steeds complexere zorgvraag en inzicht te geven in de (behandel)-mogelijkheden. Daarbij rekening houdend met de voortschrijdende technologie. In gesprek met de patiënt en diens mantelzorger bekijken we het totaalplaatje van de patiënt om de best mogelijke zorg te verlenen. Daarnaast geven we samen met onze collega’s richting aan ons werk, zowel zorginhoudelijk als op organisatorisch niveau”, zegt Niels.

Van elkaar leren

“De veranderende wereld, ook in de zorg, daar hebben we gewoon mee te maken. Ik vind het juist fijn om mee te kunnen denken. Met alle niveaus in overleg te gaan, sparren over dingen die niet lekker lopen”, zegt Niels. “Ik ben opgegroeid in een tijd dat het vanzelfsprekend is om na te denken over je vak, je werkwijze, je handelingen.” Het werkt aanstekelijk om te zien hoe gemakkelijk jong opgeleide mensen meebewegen, vindt Marije. “Je kunt zoveel van elkaar leren”, zegt ze. “Ik van jong gediplomeerden en zij van mij. Die samenwerking vind ik heel mooi. Jong opgeleiden hebben heel veel andere kennis dan de ervaren verpleegkundigen. Daar komt bij: de verwondering, de open blik, een optimistische en positieve houding om veranderingen door te maken. Dat enthousiasme moet je juist hebben in een team, dat prikkelt elkaar en brengt je samen tot een beter niveau.” Niels: “En ik vind het juist superfijn dat ik gebruik kan maken van ervaren verpleegkundigen in mijn team. Zij hebben veel gezien en kunnen zelfs bij kleine signaaltjes al snel een link leggen. Ik moet dat soort eerste symptomen nog meemaken en vraag soms om even mee te kijken. Ik heb een heel fijn team en kan bij iedereen terecht.”

Laatst bijgewerkt op: 28 maart 2024

Direct naar

thf-nieuwbouw-0049ps.jpg
Bouw Slingeland Ziekenhuis officieel van start