Het nieuwe Slingeland Ziekenhuis
Eigentijds met een vriendelijk karakter
Gepubliceerd op: 13 september 2022Het Slingeland Ziekenhuis staat sinds 1991 midden in een woonwijk aan de Kruisbergseweg in Doetinchem. De afgelopen dertig jaren is er veel veranderd in de ziekenhuiszorg. Inmiddels zijn veel ziekenhuizen gemoderniseerd en steeds vaker buiten de stad gevestigd, omwille van de bereikbaarheid. Ook het Slingeland Ziekenhuis bouwt een nieuw ziekenhuis aan de rand van Doetinchem; aan de A18 en de N317. De opening is naar verwachting eind 2026.
“Het wordt een mooi, fris en eigentijds gebouw dat aansluit op de veranderende zorgvraag en de technologische ontwikkelingen. Toegerust voor optimale zorg in samenwerking met regionale zorgorganisaties”, vertelt Alex van Reeuwijk, directeur nieuwbouw. “Maar het wordt vooral een ziekenhuis waar mensen zich thuis en geborgen, veilig en vertrouwd voelen op het moment dat ze het meest kwetsbaar zijn in hun leven.” Die visie is terug te zien in het vriendelijke en landschappelijke karakter van het ontwerp.
Te gast in het landschap
Het ontwerp gaat uit van de landschappelijke waarden met de oorspronkelijke landschapsstructuur, de houtwallen en het coulissenlandschap. “Het ziekenhuis wordt geïntegreerd in het landschap. Of zoals tuin- en landschapsarchitect Nico Wissing het zo treffend omschrijft; het gebouw is te gast in het landschap. Bij de positionering van het nieuwe complex blijft het zicht op het landschap behouden.” De buitengevel van het gebouw wordt afgestemd op het Achterhoekse landschap en krijgt een palet van groen- en bruintinten. “Het omliggende terrein wordt ingericht met wandelpaden, uitnodigend voor patiënten die revalideren, maar ook bezoekers kunnen een wandeling maken tijdens een verblijf van familie of vrienden”, licht Alex toe. “En niet te vergeten de medewerkers. Kortom; het ontwerp draagt in alle opzichten bij aan de gezondheid en het welzijn van patiënten, bezoekers en medewerkers.”
Buiten is binnen en andersom
Het groene element is overal in en om het ziekenhuis aanwezig. De parkeergarage ligt uit het zicht en wordt op een natuurlijke manier van klimplanten voorzien. Vanuit de parkeergarage is het ziekenhuis te bereiken via een loopbrug door het landschap. Vanzelfsprekend is er een mogelijkheid om patiënten tot de hoofdingang te brengen. “In het gebouw is veel daglicht en daardoor is er steeds zicht op buiten. Behandel- en patiëntenkamers zijn voor het merendeel gericht op het landschap. Wachtruimtes zijn nooit inpandig en ook in de hoofgangen is steeds de verbinding met de omgeving zichtbaar”, licht de directeur nieuwbouw toe. Bij de inrichting wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en kleuren. Het interieur van de historische boerderij die momenteel in gebruik is als ‘bouwvergaderruimte’, is al ingericht met houten meubels en mooie warme blauwtinten. Een sfeervolle ruimte die behouden blijft en straks gebruikt gaat worden als bijzondere vergader- en werklocatie voor het ziekenhuis.”
“Het moet vooral een ziekenhuis worden waar mensen zich veilig en vertrouwd voelen in hun meest kwetsbare levensmomenten.”
Samen bouwen met partners
De overgang van oud- naar nieuwbouw biedt een mooie gelegenheid om de nieuwe kijk op zorg vorm te geven. “Vanuit het idee van noaberschap willen we sámen met partners bouwen zoals
thuiszorgorganisatie Sensire en revalidatiecentrum Klimmendaal. In de toekomst sluiten mogelijk andere zorgorganisaties hierop aan. En daarbij past het ontwerp van een zorgcampus. Samen met onze partners bieden we hoogstaande technologische en up-to-date zorg”, vertelt Alex. “Die zorg bieden we in een gastvrije, stimulerende, activerende en veilige omgeving voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Het betekent ook dat we multi-functionele ruimtes bouwen die we flexibel kunnen aanpassen aan de veranderende zorgvraag.
Bovendien biedt nieuwbouw de mogelijkheid om een zo duurzaam mogelijk ziekenhuis te bouwen.”
Technologie slaat een brug
“De maatschappij verandert en wij veranderen mee”, zegt Alex. Technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om patiënten te monitoren op afstand. “In coronatijd zagen we een toename van consulten via beeld of telefonische verbinding. Denk ook aan het gebruik van de virtual reality bril (VR-bril) waarmee mensen afgeleid worden en daardoor minder angst en pijn ervaren tijdens hun behandeling. Het zijn maar enkele voorbeelden van de vele technologische ontwikkelingen die het zorgproces ondersteunen. Ze dragen bij aan het vertrouwen van de patiënt en bieden controle voor de zorgverleners. Bovendien slaan ze een brug in de samenwerking met thuiszorgpartners en de huisartsen in de regio. We zien dat patiënten steeds meer gewend zijn aan technologische ondersteuning. Die trend zet zich ongetwijfeld door in de toekomst.”
Laatst bijgewerkt op: 08 september 2022