Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Geen gips bij twijfel over polsbreuk: eerst CT-scan

Nieuw behandeltraject bij mogelijke scaphoïdfractuur

Gepubliceerd op: 18 januari 2024

Sinds kort heeft het Slingeland Ziekenhuis een nieuw behandeltraject ingevoerd voor patiënten die mogelijk een breuk hebben in het scheepsbotje. Ongeveer 80 procent van deze patiënten krijgt een behandeling met gips terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Dat is nu verleden tijd.

Initiatiefnemer van dit project is radioloog Philip van Rijn. Samen met projectmedewerker Lisette Lieferink en de floormanagers van Radiologie is het idee verder uitgewerkt. Na feedback door de betrokken disciplines is de werkwijze gecommuniceerd naar de betrokken professionals waaronder de huisartsen en sinds 2 januari 2024 geïmplementeerd in het Slingeland.

Breuk niet zichtbaar

Het probleem bij een breuk in het scheepsbotje (scaphoïdfractuur) in de basis van de hand, is dat de breuk vaak niet direct zichtbaar is op een röntgenfoto. Meestal is dit pas na een dag of 7 zichtbaar zodra nieuwe botvorming door het genezingsproces ontstaat. Daarom werd het zekere voor het onzekere genomen en was de standaardbehandeling dat alle patiënten die mogelijk een dergelijke breuk hebben, altijd gips krijgen. Bij de controle-afspraak na zo’n 10 dagen werd het gips dan weer verwijderd. Had de patiënt dan toch nog klachten dan werd de behandeling voortgezet.

Efficiënte zorg

Om efficiëntere zorg te kunnen bieden is het behandelpad nu aangepast. De huisarts verwijst een patiënt voor een röntgenfoto bij een mogelijke scaphoïdfractuur. Is op de röntgenfoto de breuk niet zichtbaar, dan maken we in het nieuwe behandeltraject bij de patiënt gelijk een CT-scan. De CT-scan kan direct uitsluitsel geven over wel of geen breuk. Dit voorkomt dat een patiënt onterecht doorgestuurd wordt naar de Spoedeisende hulp en onnodig een behandeling met gips en een controle-afspraak krijgt.

Scaphoïdfractuur

Een breuk in de pols ontstaat bijna altijd door een val op een uitgestrekte hand en pols. Het polsgewricht bestaat o.a. uit de acht botjes, de handwortelbeenderen, aan de basis van de hand. Het scheepsbotje (zo genoemd door de vorm) is een handwortelbotje aan de duimzijde van de pols. 
Door de CT-scan is een breuk in dit botje beter te onderscheiden en vooral beter uit te sluiten dan met een röntgenfoto. Toch wordt altijd eerst een röntgenfoto gemaakt. Andere breuken zijn met een röntgenfoto wel op te sporen, in dat geval is een CT-scan niet nodig. Bovendien spelen de hogere stralingsdosis bij een CT-scan en de kosten ook een rol.

Laatst bijgewerkt op: 19 januari 2024

Direct naar

zorgverzekeraars.png
Slingeland Ziekenhuis sluit contracten met alle zorgverzekeraars