Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Gebroken heup

Heupfractuur

Gepubliceerd op: 27 januari 2017

De heup bevindt zich op de plaats waar het bovenbeen en bekken bij elkaar komen. Een gebroken heup betekent dat het bovenste deel van het bovenbeen gebroken is. Meestal breekt de heup dicht bij het heupgewricht.
Een breuk van het heupbeen is geen gebroken heup, dat is een bekkenfractuur.
 
Meestal is de breuk het gevolg van een val of ongeluk. Als er een zwakke plek in het bot ontstaat kan zelfs zonder een val of trauma een breuk ontstaan. Een risicofactor is botontkalking, ook wel osteoporose genoemd. Andere risicofactoren zijn botziekten, botkanker of uitzaaiingen van andere kankersoorten naar het bot. 

Symptomen

Een gebroken heup gaat meestal gepaard met de volgende symptomen:

  • Veel pijn aan heup en/of lies.
  • Een zwelling en bloeduitstorting rond de heup.
  • Het gewricht kan te makkelijk buigen of er zit juist geen beweging in. 
  • Het been met de gebroken heup lijkt korter. 
  • Het been is naar binnen of naar buiten gedraaid. 
  • Op het been staan lukt niet meer. 

Diagnose

De arts zal door een gesprek, lichamelijk onderzoek en met een röntgenfoto bekijken of de heup gebroken is en hoe ernstig de breuk is. Als op een röntgenfoto geen breuk te zien is maar het vermoeden wel bestaat, kan een MRI-scan uitsluitsel geven.

Behandeling

Meestal zal een operatie nodig zijn om de breuk te repareren. De ernst van de breuk en de leeftijd en conditie van de patiënt spelen een rol bij het herstel.
Bij een heupfractuur is de plaats waar de breuk is opgetreden in het bovenbeen van belang voor de toe te passen operatietechniek.
Tijdens een operatie zal de chirurg de losse stukken bot met pennen en schroeven vast zetten. Als het bot daarvoor niet stevig genoeg is dan kan een heupprothese een alternatief zijn.
Een behandeling zonder operatie is tractie. Hierbij trekt een systeem van touwen en gewichtjes aan het been zodat botstukken op de goede plaats blijven.

Ouderen

Vooral bij oude mensen is een heupfractuur gevaarlijk. 75% van deze patiënten is 75 jaar of ouder en zij herstellen niet altijd goed.
Belangrijk is om aandacht te besteden aan valpreventie bij ouderen.

Folder

Er is een uitgebreide folder: Gebroken heup. Onverwachte opname na een val of ongeluk.

Laatst bijgewerkt op: 30 september 2021

Direct naar

deelnemende-organisaties-transmuraal-1200x627px.jpg
Achterhoekse zorgorganisaties gaan voor duurzame arbeidsverhoudingen