Bekkenfysiotherapie: onderzoeken en behandelingen
Gepubliceerd op: 28 februari 2011Inwendig bekkenbodemonderzoek
Om meer informatie te krijgen kan het onderzoek van de bekkenfysiotherapeut worden uitgebreid met een inwendig onderzoek (palperen van de bekkenbodemspieren). De therapeut bespreekt dit met u.
Gang van zaken
Bij dit inwendige onderzoek voelt de fysiotherapeut via de vagina en/of de anus naar de spieren van de bekkenbodem om zo een indruk van het functioneren van deze spieren te krijgen. De fysiotherapeut voelt de kracht, het uithoudingsvermogen en de coördinatie van deze spiergroep. Door u te vragen te persen stelt de fysiotherapeut vast of er eventueel sprake is van een verzakking van de blaas, baarmoeder en/ of endeldarm. Het onderzoek wordt ook gebruikt om, in het geval van pijnklachten, te bepalen waar de pijn exact zit.
De fysiotherapeut zal u tijdens het onderzoek vragen om de bekkenbodem te spannen, te ontspannen, te persen en te hoesten. Daarbij kijkt en voelt de therapeut wat er gebeurt in de bekkenbodem. Het onderzoek doet geen pijn. Als u toch pijn voelt of het onderzoek vervelend vindt kunt u het onderzoek op elk moment stoppen. De fysiotherapeut vertelt u gedurende het hele onderzoek wat er gebeurt. Na afloop van het onderzoek bespreekt de fysiotherapeut de bevindingen met u.
Biofeedback
Na een inwendig bekkenbodemonderzoek kan de fysiotherapeut in overleg met u besluiten om een ‘biofeedback onderzoek’ te doen.
Bij een biofeedback-onderzoek wordt een smal instrument, de probe, in de vagina of in de anus gebracht om de activiteit in uw bekkenbodemspieren te meten.
Probe
De probe die tijdens het onderzoek en de behandeling wordt gebruikt dient u zelf aan te schaffen op de afdeling Fysiotherapie. De probe is namelijk persoonsgebonden en wordt alleen door uzelf gebruikt. De kosten liggen tussen de 20 en 70 euro. Voor de betaling vult u een eenmalig machtigingsformulier in op de afdeling Fysiotherapie. Het bedrag wordt dan door de leverancier van uw bankrekening afgeschreven. De probe wordt over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Werkwijze
De fysiotherapeut zal u vragen om de spieren te spannen, te ontspannen, te persen en te hoesten. Op een beeldscherm wordt de activiteit van de bekkenbodemspieren weergegeven. De bekkenfysiotherapeut bespreekt deze waardes met u. Het onderzoek doet geen pijn. Als u toch pijn voelt of het onderzoek vervelend vindt kunt u het onderzoek op elk moment stoppen. De fysiotherapeut vertelt u gedurende het hele onderzoek wat er gebeurt.
Uitkomst
De fysiotherapeut zal alle uitkomsten en bevindingen bespreken met u. Daarna wordt samen met u een behandelplan opgesteld dat specifiek op uw situatie is afgestemd.
Training met persoonsgebonden probe
Tijdens de behandeling kan de bekkenbodem ook getraind worden door middel van biofeedback met de probe. Dit hulpmiddel wordt gebruikt om de spieren op de juiste wijze te leren spannen en ontspannen.
Elektrostimulatie van de bekkenbodem
Als u moeite hebt om uw bekkenbodemspieren aan te spannen, kan elektrostimulatie van de bekkenbodem goede resultaten opleveren. Voor deze elektrostimulatie is een probe nodig. Hiervoor wordt dezelfde probe gebruikt als voor de biofeedback. De probe is persoonsgebonden en moet de patiënt zelf aanschaffen op de afdeling Fysiotherapie. De probe, die in de vagina of anus is aangebracht, geeft elektrische prikkels af. Dit doet geen pijn. Deze prikkels zorgen ervoor dat de bekkenbodemspieren worden aangespannen. U leert hoe het voelt als deze spieren aanspannen en u kunt proberen om zelf mee te doen met het aanspannen.
TENS
Elektrostimulatie kan ingezet worden om pijnklachten te bestrijden middels TENS. TENS is een afkorting voor de term Transcutane Electro Neuro Stimulatie en houdt in dat er een elektrisch stroompje door de huid heen (transcutaan) gaat, en de zenuwen (neuro) kan beïnvloeden (stimuleren) om de pijn te verminderen. Deze behandeling kan zowel uitwendig als inwendig worden toegepast.
Rectale ballontraining
In het geval van ontlastingsproblemen, zoals obstipatie of verlies van ontlasting, kan onderzoek en/of behandeling met een rectale ballon uitkomst bieden. De bekkenfysiotherapeut bespreekt deze training met u als u hiervoor in aanmerking komt.
Werkwijze
Bij rectale ballontraining wordt een speciale (lege) ballon in de anus gebracht, die vervolgens met lucht of water gevuld wordt met behulp van een spuit. Het vullen van de ballon gebeurt om de aanwezigheid van ontlasting na te bootsen. Het onderzoek met de rectale ballon doet geen pijn. U kunt op ieder moment het onderzoek onderbreken. De bekkenfysiotherapeut kijkt naar het moment waarop u aandrang krijgt voor ontlasting en naar het toilet zou willen gaan en bekijkt of uw gevoel juist is. Is dit niet het geval dan kan er met de ballon getraind worden om dit te verbeteren. Ook bekijkt de bekkenfysiotherapeut of uw kringspieren en bekkenbodem goed reageren bij aandrang. Daarnaast kan de therapeut bekijken of u op de goede manier perst tijdens het ontlasten. Als u niet goed perst dan kunt u dit leren met behulp van de rectale ballon. Hiervoor krijgt u adviezen van de bekkenfysiotherapeut.
Als het onderzoek is afgerond, bespreekt de fysiotherapeut de uitkomsten met u.
Laatst bijgewerkt op: 09 december 2021