Behandeling pasgeborene met lichte geelzucht voorkomt ziekenhuisopname
Gepubliceerd op: 06 oktober 2023Ouders en hun pasgeboren kindje met een lichte vorm van geelzucht kunnen na de geboorte bij elkaar blijven dankzij fototherapie thuis. De verloskundigen in de regio en de kinderafdeling van het Slingeland Ziekenhuis bieden ouders sinds april de mogelijkheid de behandeling thuis te doen. “Deze lichttherapie thuis komt de start van het kind, de borstvoeding en de hechting ten goede.”
Neonatologieverpleegkundige Mariëlle Boegman, kinderarts Monique Jacobs en verloskundige Yvonne Combee zijn het erover eens: fototherapie thuis is goed voor het gezin. Daarom zijn ze blij met deze nieuwe vorm van samenwerking binnen het Verloskundig Samenwerkingsverband de Slinge in de West-Achterhoek. “Hiermee maken we samen een vertrouwd kringetje om ouders en kind.”
Alternatief voor opname
Een beetje geelzien is na de geboorte heel gebruikelijk bij pasgeborenen. Dat komt omdat ze na de geboorte veel rode bloedlichaampjes moeten afbreken, waar de afvalstof bilirubine bij vrijkomt. Het ene kindje verwerkt deze stof sneller dan het andere. Het is meestal op de tweede of derde dag dat de baby geel kan gaan zien. Tot voor kort moest ook een gezonde pasgeborene met een iets te hoog bilirubine-gehalte na de geboorte in het ziekenhuis blijven of vanuit huis voor 24 tot 48 uur worden opgenomen.
“Fototherapie thuis komt tegemoet aan de behoefte van ouders en draagt bij aan de kwaliteit van de geboortezorg
binnen het Verloskundig Samenwerkingsverband de Slinge.”
Op de Kraam- of Neonatologieafdeling ligt de pasgeborene dan onder een speciale lamp of op een lichtgevend matrasje. Het blauwe licht helpt om de afvalstof sneller af te breken. De verloskundige en het ziekenhuis kunnen het lichtmatras nu ook thuis inzetten bij een lichte vorm van geelzucht, naar verwachting bij ongeveer één gezin per maand. Op die manier kunnen ouder en kind in de vertrouwde omgeving blijven en hoeven de partner en eventuele broertjes of zusjes geen tijdelijk afscheid te nemen.
Het Slingeland Ziekenhuis werkt op de Kinder- en Kraamafdeling al jaren met het lichtmatras dat blauw licht afgeeft. Ouders kunnen het lichtmatras nu in bruikleen krijgen om de fototherapie zelf thuis toe te passen. “Wanneer een pasgeborene behandeling nodig heeft, maak ik als verloskundige bij mensen thuis een inschatting of het bij ouders past”, legt Yvonne Combee uit. Daarbij benadrukt kinderarts Monique Jacobs: “We bieden het als mogelijkheid, maar het is zeker niet iets dat moet. Als ouders er onzeker over zijn, dan hoeft het uiteraard niet en kan het kindje in het ziekenhuis terecht.”
Goede instructie en begeleiding
Het was een nadrukkelijke wens van de kinderarts en neonatologieverpleegkundigen om de fototherapie thuis te kunnen geven. De techniek bestaat al enige tijd en is volkomen veilig. De therapie is niet ingewikkeld en de verpleegkundige geeft in het ziekenhuis een duidelijke instructie voor het gebruik van het matrasje. Verder krijgen ouders een handleiding mee en kunnen ze eventueel thuis nog een keer een instructievideo bekijken. Neonatologie verpleegkundige Mariëlle Boegman: “Ouders kunnen altijd terugvallen op ons, want er is 24 uur per dag een neonatologieverpleegkundige bereikbaar met raad en daad.”
Daarnaast zijn de verloskundigen de ogen en oren bij een gezin thuis. Combee: “Wij nemen iedere dag bloed af bij het kindje om te kijken of het bilirubinegehalte voldoende is gezakt. We vragen bij voorkeur aan de partner om dit bloed ter controle naar het ziekenhuis te brengen.” Boegman vult aan: “Dan hebben wij als neonatologieverpleegkundigen even contact met de ouder. Ook bellen we de ouders elke middag om te horen hoe het gaat en om het verdere beleid te bespreken.”
Samen investeren
Boegman, Jacobs en Combee zijn blij met het eerste therapeutische project tussen het Slingeland Ziekenhuis en de verloskundige zorg in de regio.
“De samenwerking tussen het ziekenhuis en de geboortezorg was al uitstekend en dit versterkt ons nog meer”, zegt verloskundige Combee. Kinderarts Jacobs: “Het vraagt iets meer investering van ons allemaal, bijvoorbeeld met het extra bloedprikken door de verloskundige en het contact dat wij houden met thuis. Maar als ziekenhuis en samenwerkingsverband in de geboortezorg willen wij niet stilstaan in deze zorg. Dit is een mooi voorbeeld van zinnige zorg.”
Laatst bijgewerkt op: 06 oktober 2023