Alvleesklierkanker
Pancreaskanker
Gepubliceerd op: 23 februari 2017Alvleesklierkanker is een kwaadaardige tumor in de alvleesklier. Deze klier speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering. Alvleesklierkanker, of pancreaskanker, komt vooral voor bij mensen van boven de zestig jaar.
De alvleesklier is een hormoonklier. Hij is ongeveer vijftien centimeter lang en een tot drie centimeter dik. De alvleesklier ligt tussen de maag en de dunne darm in.
De meest voorkomende vorm van alvleesklierkanker is kanker van de afvoerbuisjes (adenocarcinoom). Bij meer dan 90% van de tumoren in de alvleesklier betreft het deze vorm van kanker. Er zijn nog een paar andere vormen van alvleesklierkanker.
Vaak duurt het lang voordat iemand iets merkt van de tumor. Klachten ontstaan meestal als de ziekte de galwegen afsluit met geelzucht en/of met pijnklachten tot gevolg.
Symptomen
- geelzucht;
- een zeurende pijn boven of midden in de buik;
- een gevoel van zwakte;
- weinig of geen eetlust;
- diarree;
- gewichtsverlies;
- jeuk;
- donkere urine.
Oorzaken
De oorzaak van alvleesklierkanker is onbekend. Roken en chronische ontsteking van de alvleesklier verhogen het risico op deze vorm van kanker. In 5 procent speelt erfelijkheid een rol.
Diagnose en behandeling
Bij het vermoeden van alvleesklierkanker verwijst de huisarts u door naar de specialist. Dat kan de internist, maag-, darm- en leverarts of chirurg zijn. De specialist kan verschillende onderzoeken doen:
Patiënten met alvleesklierkanker worden niet in het Slingeland Ziekenhuis geopereerd maar in gespecialiseerde centra. Als een operatie mogelijk dan wel noodzakelijk lijkt dan verwijst de arts door naar zo’n gespecialiseerd ziekenhuis, bijvoorbeeld het Radboudumc in Nijmegen.
Alvleesklierkanker wordt vaak pas laat ontdekt. Genezing is dan in veel gevallen niet meer mogelijk. De behandeling richt zich dan op het remmen van de ziekte en het bestrijden vam klachten, bijvoorbeeld met chemotherapie. De helft van de mensen met alvleesklierkanker overlijdt binnen een half jaar na de diagnose.
Registratie van kanker
Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. Een aantal van deze gegevens worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Deze gegevens worden gebruikt voor onderzoek om behandelingen bij kanker te verbeteren. Meer info: Registratie van kanker
Meer informatie
Laatst bijgewerkt op: 22 april 2022