Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Aanschaf LUCAS3 voor reanimaties

Mechanische hartmassage met behulp van nieuw apparaat

Gepubliceerd op: 01 december 2023

Vanaf 2024 gaat het Slingeland Ziekenhuis werken met de LUCAS3, een mechanisch thoraxcompressie-apparaat. Dit apparaat wordt gebruikt bij het reanimeren van patiënten. De ambulancezorg (het Witte Kruis) heeft al een LUCAS3 in gebruik, die het ziekenhuis en de ambulance nu kunnen uitruilen. Hierdoor hoeft het apparaat niet te worden losgekoppeld en worden de borstcompressies niet onderbroken als een reanimatiepatiënt in het ziekenhuis aankomt.

Werking

Het hartmassage apparaat heeft een uitschuifbare buis die de borstkas zo'n 100 keer per minuut 5 tot 6 cm induwt. Daarmee zorgt het apparaat voor optimale bloedcirculatie en de aanvoer van zuurstof naar de hersenen.

Bij lange reanimaties

De LUCAS3 biedt vooral bij langdurige reanimaties (meer dan 18 minuten) veel voordelen. Deze lange reanimaties komen steeds vaker voor en zijn fysiek een enorme belasting voor de medewerkers. Zij moeten elkaar om de 2 minuten afwisselen bij een handmatige borstcompressies. Omdat de LUCAS3 geheel zelfstandig hartmassage kan uitvoeren, hebben de hulpverleners de handen vrij om andere medische verrichtingen te doen en is er meer rust en overzicht.

Training medewerkers

Het reanimeren is een voorbehouden handeling voor bevoegd zorgpersoneel. Dat betekent dat er zo’n 200 medewerkers binnen het Slingeland Ziekenhuis instructie en training krijgen hoe ze de LUCAS3 moeten aanbrengen en bedienen. Voor de scholing van het personeel heeft de leverancier Stryker 4 apparaten ter beschikking gesteld. Dat maakt dat alle medewerkers binnen 4 dagen kunnen deelnemen aan een van de scholingen.

De aanschaf van de LUCAS3 is een gezamenlijk project van verpleegkundigen Ellen Takkenkamp (IC/SEH), Stefanie Nijenhuis (SEH) en Marijke Oosterhuis (CCU) . 

Laatst bijgewerkt op: 01 december 2023

Direct naar

zorgverzekeraars.png
Slingeland Ziekenhuis sluit contracten met alle zorgverzekeraars